Barion Pixel

Együnk –e laktóz-gluténmentesen, ha egészségesek szeretnénk maradni?

Napjainkra már a legkisebb boltban, közértben is könnyűszerrel beszerezhetünk olyan speciális termékeket, amik pár évvel korábban még komoly utánajárást igényeltek. Gondolok itt most azokra a laktóz- vagy éppen gluténmentes élelmiszerekre, ami segítségére lehet azoknak az embereknek, akik különböző intoleranciáktól szenvednek. A kínálat bővülésével viszont egyre több ember fogyasztja ezeket a „mentes” termékeket, abban a tudatban, hogy ezzel is hozzátesznek valamit az egészségük megóvásához. Vajon igazuk van?

A laktózérzékenységről

A laktózérzékenység a tejben, tejtermékekben megtalálható laktóz, tehát a tejcukor lebontásának a képtelensége, mert hiányzik, vagy kevés a szervezetben található laktáz enzim. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a lakosság hány százalékánál jelentkezik ez a fajta probléma (talán a 30 a leggyakrabban olvasható szám), mennyire, milyen mértékben nő a laktózérzékenyek száma, az azonban biztos, hogy a laktózmentes termékek iránti kereslet gyorsabb ütemben nő, tehát sokan fogyasztanak úgy laktózmentes terméket, hogy a szerveztükben van elegendő laktáz enzim a laktózt tartalmazó tej, tejtermékek megemésztéséhez. A laktózmentes tej annyiban különbözik a „normál” változattól, hogy már lebontott formában tartalmazza a tejcukrot, azonban ugyanannyi energiát (fehérjét, zsírt, szénhidrátot) tartalmaz. Tehát ezzel gyakorlatilag semmilyen pluszhoz nem juttatjuk szervezetünket, se pro, se contra.
Sokan növényi italokat fogyasztanak a „mentesség” biztosítása érdekében, ebben az esetben viszont meg kell jegyezni, hogy alacsonyabb fehérje, illetve alacsonyabb kalciumtartalommal is számolnunk kel, magasabb vételárért cserébe.

Mire jó a gluténmentes?

A gluténérzékenység (korábbi, kevésbé pontos nevén lisztérzékenység) esetén a szervezetbe jutó glutén (amit a búza, árpa, rozs, zabtartalamú élelmiszerek, illetve az ezekkel szennyezett élelmiszerek tartalmaznak) visszavonhatatlanul károsítja a bélbolyhokat, igen komoly felszívódási zavarokat okozva. Ennek az autoimmun eredetű betegségnek jelenlegi egyetlen kezelési módja a glutén teljes kiiktatása az étrendből, ez pedig glutént nem tartalmazó, gluténmentes gabonák, álgabonák segítségével működhet. A magyar lakosság 1-2%-a szenved glutén szenzitív enteropátiában, sokan viszont nem is tudnak róla. Azonban, mint ismeretes, annál többen tartanak gluténmentes étrendet panaszok nélkül, vagy akár negatív diagnózis ellenére is. Hogy helyesen teszik-e? Tudományos alapokon nyugvó válaszom dietetikusként az, hogy: nem. Bár próbálták már több betegséggel összefüggésbe hozni a gluténfogyasztást, akár más, autoimmun betegségek, pl. Hashimoto thyreoiditis, vagy sclerosis multiplex esetén is, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a gluténmentes étrend enyhítené a panaszokat, esetleg javítana a beteg állapotán. Ne felejtsük tehát, azért mert bizonyos autoimmun betegségek gyakran együtt járnak, az egyik megjelenése nem következik a másikból, így nem szükséges autoimmun pajzsmirigybetegség esetén automatikusan gluténmentes étrendre váltani.
Hogy szülhet-e problémát az indokolatlan gluténmentes étrend? Valószínűleg nem, de tény, hogy a gluténmentes gabonák B-vitamin tartama alacsonyabb, és ismét meg kell említenem a magasabb árát a termékeknek.
Fontos tehát, hogy az egészségünk megőrzés érdekében törekedjünk a változatos táplálkozásra, ha kíváncsiak vagyunk, nyugodtan próbáljunk ki laktóz- vagy éppen gluténmentes ételeket, de ha nincs pozitív diagnózisunk az adott betegségről, ettől ne várjuk, hogy egészségesebbek, vagy akár soványabbak, fittebbek leszünk, a pénztárcánk viszont garantáltan.

Rólam

Abonyi Orsi vagyok, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a JÓ(L)ENNI – Fogyjunk közösen! csoportok anyukája. Tarts velem az egészséges életmód felé vezető úton!

Kedvenc cikkeim

Ne maradj le

Tanácsadás és étrendek már egészségpénztári számlára is!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.