Barion Pixel

Miért könnyebb tavasszal életmódváltásba kezdeni, mint januárban?

Év elején minden, de tényleg minden a fogyókúráról szól, szinte kikerülhetetlen téma, hiszen azt hisszük, hogy a dátumok komoly kapaszkodót jelentenek. Igen ám, de a zöldségespultok télen nem kifejezetten a vitamindús zöldségekkel vannak tele, és a hosszú esték-rövid nappalok sincsenek ránk túl kedvező hatással.

Ellentétben a tavaszi hónapokkal! Ha januárban nem sikerült, készültem neked most néhány tippel, amivel tavasszal-nyáron sokkal nagyobb eséllyel fog menni a fogadalmak betartása.

1. Táplálkozz színesen!
Sokszor olvashatod, hogy a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitelhez érdemes különféle színű (zöld, piros, narancs, lila) zöldségeket fogyasztani, azonban télen a zsenge sárgarépa, vagy a zöld medvehagyma nem éppen elérhető. Ellenben most! Végre ismét élvezhetjük ezeket a semmihez sem hasonlítható ízeket, nem kell a savanyúságokra korlátozni a bevitelünket, ez pedig igen sokat számít, ha guszta salátát szeretnénk magunknak, vagy a családnak gyártani.

2. Mozogj odakint (is)!
Év elején dugig vannak a konditermek, de tavaszra ismét szellősebb a hely. Biztos, hogy ez olyan nagy baj? Egyrészt végre nem az alapján kell eldöntenünk, hogy milyen gyakorlatokat szeretnénk elvégezni, hogy melyik gép üres, másrészt azért azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy hova tűntek mások? Bizony, nem adta fel közülük mindenki, csupán újra lehetőségünk van szabad levegőn is mozogni. Ha te sem szeretsz (mindig) teremben edzeni, irány a szabadtér!

3. Járj piacra!
Ha pedig a szabad levegőnél és a zöldségeknél tartunk, ezt a két dolgot együtt is kihasználhatjuk: irány a piac! Itt sokkal nagyobb eséllyel tudunk olyan termékeket beszerezni, amik nem utaztak többszáz kilométereket, amíg az asztalunkhoz kerültek, nem mellesleg az áruk is kedvezőbb. Próbáld ki, ha eddig nem tetted, a termelői piacok portékái garantáltan finomabbak, mint a hipermarketek polcain kapható társaik.

4. Tervezz előre, nyáron bőven lesz tennivaló!
Ahhoz pedig, hogy az életmódváltásod most tényleg hosszú távon működjön, nem árt, ha már most előre tervezel: nyáron lehetőséged lesz saját, cukormentes lekvárt befőzni, friss gyümölcsöt eltenni a hidegebb időkre, hogy a következő télen ne járj úgy, mint korábban.

Rólam

Abonyi Orsi vagyok, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a JÓ(L)ENNI – Fogyjunk közösen! csoportok anyukája. Tarts velem az egészséges életmód felé vezető úton!

Kedvenc cikkeim

Ne maradj le

Tanácsadás és étrendek már egészségpénztári számlára is!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.