Barion Pixel

Kávé, a mindennapi tuning

Nagyon sokan vagyunk, akik el sem tudjuk képzelni, hogy napjainkat ne egy csésze/pohár/bögre gőzölgő/hűs presszó/cappuccino/latte/flat white – mindenki húzza alá a számára legideálisabb választást – társaságában kezdjük el, és be kell vallanom, hogy ezeket a sorokat én is épp a reggelim utáni zabitalos kávémat iszogatva fogalmazom.

De miért ennyire kedvelt a kávé, miért van rá ennyire szükségünk? A koffein a lényeg, és annak élénkítő hatása, vagy csak egy berögzült szokás miatt fogyasztjuk ilyen sokan a kávét?

Jó kérdés, a válasz nem is ennyire egyszerű, de semmiképp sem baj, ha kicsit beleássuk magunkat a kávé és a koffein -kinek sötétebb, kinek világosabb – barna világába.

A cikk apropóját egy korábbi interjúm adta, melyet itt tudsz megnézni.

Mi is az a koffein? Milyen hatással van ránk?

A koffein egy úgy nevezett metilxantin származék, és már a neve is szorosan köthető a kávéhoz, -utalva annak őshazájára, Kaffa vidékére – amiben ez a vegyület megtalálható, a kakaó, csokoládé, a fekete tea, vagy éppen a guarana mellett, melyek szintén koffeintartalommal bírnak.

A koffein a szimpatikus idegrendszerünkre van élénkítő hatással, növeli a pulzust, ezáltal a vérnyomást, de javítja a szellemi funkciókat, a koncentrálóképességet, sőt, csökkenti a fáradékonyságot is. Mindezek a tünetek az elfogyasztástól számítva már 15-30 percen belül jelentkezhetnek, és néhány órán keresztül fenn is maradnak. Nem is olyan rossz hirtelen ennyi pozitív hatás, gondolhatnánk, de nem mehetünk el a tény mellett, hogy bizony igen könnyű mindehhez hozzászokni is.

Ha szervezetünk megszokja a folyamatos kávé, vagy bármilyen eredetű koffein rendszeres, gyakori fogyasztását, akkor könnyen szembe találhatjuk magunkat azokkal a már inkább kellemetlen tünetekkel is, melyek a koffein szervezetből történő kiürülésekor jelentkezhetnek, akár már a kávéfogyasztástól számított 12 órán belül. Ilyenek lehetnek a fejfájás, szédülés, idegesség, álmosság, szerintem kávé/koffeinfogyasztóknak nem kell ezt a tünetegyüttest bemutatnom, ismerjük mind őket, ha valaha próbáltunk már leszokni, fogyasztást csökkenteni, vagy egész egyszerűen csak valamiért kihagytuk az addigi napi stabilan elfogyasztott mennyiséget. (Ezzel semmiképpen sem szeretném azt sugallni, hogy a kávéról nem lehet leszokni, de lehetőség szerint a fokozatosság elve mentén járjunk el, ha csökkentenénk a rendszeres bevitel mennyiségén, vagy akár teljes egészében elhagynánk azt.)

Mennyi az egészséges, mi számít már soknak?

A koffein tekintetében körülbelül 300mg az a napi mennyiség, ami egészséges-, illetve nem koffeinérzékeny személyeknek fogyasztható. Mivel egy presszókávé átlagosan 80-100 mg koffeint tartalmaz, ezért 2-3 kávé jelentheti a napi limitet.

Ami egyértelműen túl soknak, koffeinmérgezésnek minősül, az ennek a duplája: 600 mg koffein elfogyasztása már komoly panaszokat, émelygést, hányást is eredményezhet, ezek a tünetek pedig csak a koffein lebomlásával szűnnek, ami függ a felezési időtől, ez pedig szervezetenként változhat. Óva intenék tehát mindenkit a túlzott mértékű koffeinfogyasztástól, származzon az akár kávéból, akár teából, colaból, ebben a tekintetben nem lesz különbség.

Miért lehet mégis jobb választás, ha teára cserélem a kávémat?

A fekete tea fogyasztásakor a koffein csersavhoz kötötten kerül a szervezetünkbe, aminek eredményeképp hatása lassabb, cserébe elnyújtottabb lesz.

Mikor kerüljük a koffeinfogyasztást?

Alapvetően a koffein a már korábban taglalt mennyiségben egészséges felnőttek számára nem jelent problémát – leszámítva az esetleges függőség kialakulásának esélyét -, de magas vérnyomás, magas pulzusszám előfordulása esetén, pánikbetegség, és bizonyos gyomor-bélbetegségek meglétekor a kávé/koffein fogyasztását kerülni javasolt.

Nem soroltam azonban fel a kismamákat: ha szülészorvosának nincs ellenvetése, nem okoz vérnyomás, vagy savproblémákat a kávé fogyasztása, akkor elvileg napi 1-2 csésze kávé elfogyasztása beleférhet a kismama napjaiba. DE! egyrészt ez egyáltalán nem kötelező, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy jól fog esni a kávé íze a várandós kismamának.

Aggályok a kávé és koffein tekintetében, a dietetikus szemével

Mi az, amit nem javaslok a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozásban? A feleslegesen, szinte csak passzióból, vagy szomjoltásként fogyasztott kávét, különösen, ha nem figyelünk annak vízhajtó hatására, és nem fogyasztunk mellé elegendő folyadékot – akár hosszúkávé, vagy americano formájában, nem kell egyből plusz pohár vízre gondolni-.

Ugyanígy problémát jelenthet, ha édesítve, sok tejjel/növényi itallal, egyfajta folyékony kalóriaként döntjük be magunkba a kávét: sokszor, ha például uzsonna helyett teszünk így, a gyümölcs, de mindenképpen a vitamin- és rostfogyasztásunk lesz elégtelen, hiszen ezek a tökéletes snack opciók fognak kimaradni a napunkból.

Végül pedig arról se feledkezzünk meg, hogy koffeint sokkal kevésbé egészséges módon, energiaitalok fogyasztásával is bejuttathatunk a szervezetünkbe: ezek az italok legtöbbször lényegesen magasabb koffeintartalommal rendelkeznek, így tehát könnyebb azt túlzásba vinni, illetve legtöbb terméknél magas hozzáadott cukortartalommal is számolnunk kell.

Összességében tehát azt gondolom, hogy a minőségi kávéfogyasztásnak abszolút helye lehet a mindennapokban, de legyünk mindenképpen tudatosak, annyit, és akkor fogyasszunk belőle, amennyit szükséges, és lehetőleg kerüljük az üres gyomorra történő fogyasztást, és a szervezetünk ilyen módon történő „mesterséges” felébresztését.

Rólam

Abonyi Orsi vagyok, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a JÓ(L)ENNI – Fogyjunk közösen! csoportok anyukája. Tarts velem az egészséges életmód felé vezető úton!

Kedvenc cikkeim

Ne maradj le

Tanácsadás és étrendek már egészségpénztári számlára is!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.