Barion Pixel

Augusztus végi szezonális finomságok: padlizsánkrém és zakuszka

A paradicsom, a paprika, de még a padlizsán is az év ezen szakaszában aktuális, így érdemes a zöldségesnél, piacokon, vagy akár a saját kertünkből is feltankolni belőlük. Ezt a két kencét, különösen, ha vágysz a klasszik nyári ízek után mondjuk decemberben is, akár még el is teheted télire!

Hozzávalók:

Azt gondolom, hogy a padlizsánkrém, és a zakuszka is olyan finomságok, ahol tényleg nem kell szigorúan törekednünk semmilyen mennyiség betartására, nyugodtan meghatározhatja az, hogy miből mennyit szedtünk a kertben, vagy mennyit sikerült vásárolnunk.
Én most 5 db padlizsánt (kb. 1,5 kg), 5 db kápia paprikát (kb. 1 kg) sütöttem meg, és a zakuszkához a már korábban Nagymamám által egy hete frissen befőzött paradicsomléből használtam.
Azért természetesen mutatok egy-egy verziót:

Padlizsánkrém, nagy adag:
500g padlizsán (kb. 2 db)
1 fej vöröshagyma
Ízlés szerint fokhagyma
2 teáskanál light majonéz
1 teáskanál mustár
Só, fehérbors

Zakuszka, szintén extra adag:
1kg padlizsán (3-5 db)
1 kg kápia, vagy paradicsompaprika
1-2 fej vöröshagyma
Sűrített, vagy befőzött paradicsom
100 ml olívaolaj (tartósítás miatt is fontos!)
só, bors, babérlevél

Elkészítés:

Padlizsánkrém:

A padlizsánt szurkáljuk meg, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45-60 perc alatt süssük meg. A kissé lehűlt padlizsán héját húzzuk le, a húsához adjunk hozzá fűszereket, nyers, vagy dinsztelt vörös- és fokhagymát – ha nagyon expressz verziót szeretnénk, esetleg vöröshagyma, fokhagymakrémet – majd botmixerrel egyneműsítsük a masszát. Végül mustárral, majonézzel, de akár joghurttal is krémesebbé varázsolhatjuk.

Zakuszka:

Kevés olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd tegyük rá az először (szintén kb. 200 fokon) megsütött, majd héjától megfosztott, és összeturmixolt padlizsánt és paprikát. Az állagot sűrített paradicsommal javítsuk, majd fűszerezzük a zakuszkát ízlés szerint, főzzük kis lángon, addig, amíg a hagymához adott olaj fel nem jön a tetejére.

Ha befőttesüvegbe tennénk el őket, akkor a padlizsánkrém estén csak sót, és olajat adjunk a krémhez, a többit majd csak felbontáskor. A teli üvegeket egy-egy kanál olajjal „zárjuk le”, mielőtt a fedőt rácsavarnánk.

Az energiatartalom a teljes zakuszka recept 10 százalékára van kiszámolva.

Makrotápanyagok:

Rólam

Abonyi Orsi vagyok, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a JÓ(L)ENNI – Fogyjunk közösen! csoportok anyukája. Tarts velem az egészséges életmód felé vezető úton!

Kedvenc receptjeim

Ne maradj le

Tanácsadás és étrendek már egészségpénztári számlára is!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.