
A paradicsom, a paprika, de még a padlizsán is az év ezen szakaszában aktuális, így érdemes a zöldségesnél, piacokon, vagy akár a saját kertünkből is feltankolni belőlük. Ezt a két kencét, különösen, ha vágysz a klasszik nyári ízek után mondjuk decemberben is, akár még el is teheted télire!
Padlizsánkrém:
A padlizsánt szurkáljuk meg, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45-60 perc alatt süssük meg. A kissé lehűlt padlizsán héját húzzuk le, a húsához adjunk hozzá fűszereket, nyers, vagy dinsztelt vörös- és fokhagymát – ha nagyon expressz verziót szeretnénk, esetleg vöröshagyma, fokhagymakrémet – majd botmixerrel egyneműsítsük a masszát. Végül mustárral, majonézzel, de akár joghurttal is krémesebbé varázsolhatjuk.
Zakuszka:
Kevés olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd tegyük rá az először (szintén kb. 200 fokon) megsütött, majd héjától megfosztott, és összeturmixolt padlizsánt és paprikát. Az állagot sűrített paradicsommal javítsuk, majd fűszerezzük a zakuszkát ízlés szerint, főzzük kis lángon, addig, amíg a hagymához adott olaj fel nem jön a tetejére.
Ha befőttesüvegbe tennénk el őket, akkor a padlizsánkrém estén csak sót, és olajat adjunk a krémhez, a többit majd csak felbontáskor. A teli üvegeket egy-egy kanál olajjal „zárjuk le”, mielőtt a fedőt rácsavarnánk.
Az energiatartalom a teljes zakuszka recept 10 százalékára van kiszámolva.
Abonyi Orsi vagyok, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a JÓ(L)ENNI – Fogyjunk közösen! csoportok anyukája. Tarts velem az egészséges életmód felé vezető úton!
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.