Barion Pixel

Cukkini rizottó

A cukkini egy tökéletes alapanyag az ételek volumenének növelésére, viszonylag semleges ízhatás mellett. Ez a tulajdonság fontos előny, ha nehezen visszük be a napi javasolt zöldségmennyiséget, vagy akár válogatós a gyerekünk, és kerüli a zöldségeket, illetve, ha egy fogyókúra során nehezen érjük el az ételek elkészítésekor az ideális, nem túl kicsi, nem túl nagy energiasűrűséget: a cukkini kis kalóriaértékért cserébe nagy helyet foglal a gyomrunkban, ezáltal laktat, és közben jelentősen növeli a zöldségbevitelünket is.

A rizottók pedig alapból finomak, miért ne kombinálhatnánk ezt a két dolgot?

Hozzávalók:

150g cukkini
80g rizs
15g parmezán sajt
10ml olívaolaj
10g vöröshagyma
alaplé, vagy csirkehúsleves kocka

feketebors

Elkészítés:

A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a vékonyan szeletelt, vagy lereszelt cukkinit. Hozzátesszük a rizst – lehetőleg arborio típusút -, és pirítjuk, pároljuk. Ezt követően merőkanalanként adjuk hozzá a húslevest, vagy a leveskockás alaplevet, közben folyamatosan kevergetjük. Addig pároljuk, amíg a rizs megpuhul, szaftos és sűrű lesz. Végül, ha szükséges sózzuk, ízesítjük őrölt borssal és frissen reszelt parmezánt keverünk hozzá.

Makrotápanyagok:

Allergének: Tej, Zeller

Rólam

Abonyi Orsi vagyok, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a JÓ(L)ENNI – Fogyjunk közösen! csoportok anyukája. Tarts velem az egészséges életmód felé vezető úton!

Kedvenc receptjeim

Ne maradj le

Tanácsadás és étrendek már egészségpénztári számlára is!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.